Військовим зменшили зарплату, а собі підвищили! Всі народні депутати в січні отримали 100% надбавку до зарплати

В Україні на фоні складної економічної та соціальної ситуації знову виникають скандали навколо надбавок депутатам Верховної Ради. Нещодавно стало відомо, що майже всі депутати отримали 100% надбавку до свого посадового окладу за січень 2023 року за «інтенсивність праці». В апараті Верховної Ради заявили, що середня виплата на одного депутата за січень 2023 року склала 48,8 тисяч гривень.

У цьому списку найбільші виплати отримали голова парламенту Руслан Стефанчук та голова комітету в закордонних справах Олександр Мережко. Найменші виплати отримали депутат з групи «Довіра» Валерій Лунченко та виключений з фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський. З тих 19 депутатів, які не отримали надбавку за інтенсивність роботи, 17 у принципі не отримали жодних виплат за січень. Переважно це позбавлені мандатів депутати від забороненої партії ОПЗЖ.

Зауважимо, що загальна сума виплат депутатам у січні 2023 року склала 19,4 млн грн. Це майже удвічі більше ніж за аналогічний місяць торік, коли на це з бюджету витратили 10,3 млн грн. На тлі цього, скандальна ситуація з надбавками депутатам набуває особливої гостроти, оскільки це є ще одним прикладом нерозумної витрати коштів з державного бюджету.

Не можна не згадати те, що з лютого 2023 року українським військовим і правоохоронцям у тилу скасували щомісячні надбавки до зарплати в сумі 30 тис. грн, які були запроваджені від початку воєнного стану.