Оце так поворот! З’явилася інформація які країни НАТО хочуть щоб війна в Україні тривала довше, – заявив Глава МЗС Туреччини

У складі НАТО є декілька країн які хочуть щоб війна в Україні тривала довше, через те що росія послабить себе у багатьох аспектах. Таку скандальну заяву зробив Мевлют Чавушоглу міністр закордонних справ Туреччини в інтерв’ю телеканалу CNN Türk.

“У НАТО є країни, які хочуть продовження війни в Україні. Вони бачать у продовженні війни ослаблення Росії. Їх мало хвилює ситуація в Україні”, – сказав турецький міністр.

Чавушоглу розповів, що від переговорів які відбулися (10 березня) у Анталії ніхто не очікував прийнятного резулятату, а це було для того щоб звести дві сторони разом.

“Після переговорів у Стамбулі у нас були великі надії, але коли з’явилися знімки бійні (в Бучі. – ред.), вони відійшли від Стамбульської угоди, але обидві сторони все ще ведуть переговори”, – повідомив міністр.

При цьому він уточнив, що президенти України і рф Володимир Зеленський і володимир путін можуть зустрітися в будь-який час. “Зустріч двох лідерів обговорюється. Якщо зустріч путіна і Зеленського відбудеться, то вона може бути в Стамбулі або Анталії”, – зазначив Чавушоглу.

Він уточнив, що на зустрічах з міністрами закордонних справ РФ і України Сергієм Лавровим і Дмитром Кулебою турецька сторона отримує інформацію про цей переговорний процес і поточну ситуацію на місцях. “Якщо буде прийнято рішення евакуювати мирних жителів, забезпечивши їх безпеку, то мова йде про те, як це буде зроблено і який наш обов’язок”, – зазначив турецький міністр.

Мевлют Чавушоглу ще додав, які можливості гарантії безпеки для України. Він дав чітко зрозуміти що Туреччина готова стати гарантом для України.

“Але українська сторона вимагає гарантії за прикладом ст. 5 Статуту НАТО. Проти цього виступають США, Канада і Великобританія, в тому числі і ми. Необхідно зрозуміти сам процес, в чому полягають ці гарантії, які будуть вимоги? Необхідно, щоб всі країни-гаранти прийняли умови, подальші ризики”, – зазначив він.