“Чи зможуть чоловіки виїжджати за кордон після завершення війни?”: Несподівані пояснення юриста…

Наразі в Україні триває воєнний стан. У зв’язку з цим було введено низку обмежень, які стосуються перетину державного кордону чоловіками призивного віку. Проте, як стверджує юрист адвокатського об’єднання T&T Partners Владислав Юрчак, ці обмеження будуть діяти тільки у разі введення надзвичайного або воєнного стану.

Згідно з постановою Кабміну від 27 січня 1995 року № 57, яка встановлює обмеження на перетин державного кордону чоловіками у віці від 18 до 60 років, ці обмеження діють тільки у разі введення надзвичайного або воєнного стану на території України. Таким чином, якщо жоден із вказаних режимів не буде діяти, то обмеження на перетин державного кордону не будуть застосовуватись.

“Наразі складно передбачити, що буде у правовому полі після закінчення дії правового режиму воєнного стану. Однак відповідні обмеження будуть чинними у разі припинення дії воєнного стану, за умови, що буде введено режим надзвичайного стану”,- зазначив Юрчак.

Отже, після завершення війни, якщо не буде введено надзвичайний або воєнний стан на території України, чоловіки призивного віку зможуть виїжджати за кордон без будь-яких обмежень. Проте, важливо відзначити, що відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” чоловіки, які не служили у Збройних Силах України, можуть бути призвані на строкову військову службу до віку 27 років.