Сьогодні найскорботніший день: як провести Страсну п’ятницю і що не можна робити

Саме в п’ятницю, згідно з Євангелієм, був розіп’ятий на хресті Ісус Христос
фото з вільних джерел
Страсна п’ятниця – передостанній день Страсного тижня, присвячений страті Ісуса Христа

У православних вірян добігає кінця Страсний тиждень – останній тиждень перед Великоднем, який присвячений кінцю життя Ісуса.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Передостанній день цього тижня називається Страсна п’ятниця або Велика п’ятниця. У 2023 році вона випадає на 14 квітня. Саме в п’ятницю, згідно з Євангелієм, був розіп’ятий на хресті Ісус Христос.

Історія Страсної п’ятниці – як стратили Ісуса
Страсна п’ятниця присвячена передсмертним стражданням Ісуса – суду, страті, зняттю з хреста і похованню. Останні дні життя Христа називаються Страсті Христові.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Ісуса засудив до страти римський правитель Понтій Пілат на вимогу первосвящеників Юдеї. Спочатку Пілат не хотів стратити Ісуса і говорив, що не бачить його провини. Але народ вимагав покарання, і з третього разу вирок був винесений.

Стратили Ісуса, згідно з Біблією, на горі Голгофі за Єрусалимом шляхом розп’яття на хресті. Разом з Христом по обидва боки від нього таким же способом стратили двох розбійників. Один з них насміхався над Ісусом, за що потрапив у пекло. Другий розкаявся у своїх гріхах, і Христос особисто помилував його. За євангельським вченням, Ісус своєю смертю на хресті спокутував всі гріхи людства.

Як відзначається Страсна п’ятниця
Страсна п’ятниця вважається найскорботнішим днем у році в християнстві. У храмах в цей день не проводять літургію, але читають дванадцять уривків з Євангелія, присвячених Страстям Христовим. О третій годині дня в центрі храму ставлять плащаницю, а під час вечірньої служби плащаницю обносять навколо храму.

Віруючі в Страсну п’ятницю не веселяться і не влаштовують свят, оскільки день є скорботним. Деякі віруючі в цей день зберігають суворий піст – до 3 години дня взагалі нічого не їдять, а після їдять лише хліб і овочі. У Страсну п’ятницю можна принести додому з храму 12 свічок і дати їм догоріти дотла. Вважається, що це принесе благополуччя в будинок.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Що не можна робити в Страсну п’ятницю
У цей день діє багато суворих заборон:

Не можна їсти рибу, м’ясо, яйця і молочні продукти, оскільки ще триває Великий піст 2023.

Не можна займатися важкою фізичною працею, рукоділлям і прибиранням.

Заборонено користуватися сокирою і рубати дрова.

Під забороною в цей день веселощі, весілля, гучний сміх і вечірки, особливо в супроводі алкоголю.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Прямої заборони на роботу в городі і в саду на Страсну п’ятницю немає. У цей день можна садити і сіяти рослини, якщо така робота не буде відволікати людину від молитви.

Прикмети Страсної п’ятниці
У цей день існують такі прикмети погоди:

Якщо пішов дощ, то вся весна буде дощовою і з частими туманами.

Якщо на Страсну п’ятницю сонце жодного разу не показалося, то на городах буде багато бур’янів.

Остання п’ятниця перед Великоднем сонячна і тепла – залишок весни таким же буде.

Гроза в цей день віщує хороший урожай зернових в цьому році.

Також в Страсну п’ятницю, за прикметами, дуже смачними і пишними виходять паски. Але пробувати їх в цей день не можна.Джерело