Справедливе рішення чи ні?… Управління майном Києво-Печерської Лаври перейшло до держави

Кабінет міністрів України прийняв важливе рішення щодо правового статусу майна Києво-Печерської Лаври, яке належить Українській православній церкві Московського патріархату. Уряд визнав нечинним розпорядження, що дозволяло церкві користуватися майном лаври безоплатно. Таким чином, управління майном Києво-Печерської Лаври повертається до держави.

Розпорядження про безоплатне користування майном Києво-Печерської Лаври УПЦ МП було видано в 2013 році в часи Януковича. Однак в результаті законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, яка є власником цих об’єктів.

Рішення Кабінету міністрів спричинило багато суперечок. Духівництво УПЦ МП заявило, що не покине територію Лаври, доки не буде рішення суду. Господарський суд Києва також відмовив у забезпеченні позову представників УПЦ МП до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Це означає, що спір про власність майна Києво-Печерської Лаври буде продовжуватися.

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, рішення Кабінету міністрів є законним і спирається на ряд правових актів. Це рішення відображає інтереси держави в збереженні історичної спадщини і забезпеченні доступу до неї для всіх громадян, незалежно від релігійного переконання.